Едно модерно екстремно забавление или Защо да посетим и летим в аеродинамичен тунел?

27.03.2020

Едно модерно екстремно забавление или Защо да посетим и летим в аеродинамичен тунел?

Спортът парашутизъм стана изключително популярен последните години благодарение на социалните мрежи. Много от младите парашутисти са започнали да се занимават с този спорт благодарение видеоклиповете показващи хора с крилати костюми, усмихнати спортисти летящи свободно в небето с главата надолу, седнали, легнали - управлявайки тялото си във всяка проекция спрямо хоризонта.

Съвременните технологии доста улесниха живота във всичките му аспекти. Това не подмина и парашутизма. До преди 20-30 години беше немислимо да усвоиш свободното падане с по-малко от 10 скока (сега възможно с курса AFF) и да летиш контролирано прав или с главата надолу за продължително време.

В днешно време е достатъчно да посетиш аеродинамичен тунел (Wind tunnel или Indoor skydiving), да летиш в него с инструктор определено време и ще придобиеш умения, които в миналото се научаваха за 250-500 скока.

За да перифразирам, технологичната еволюция намери пряк път за бързото обучение на бъдещите парашутисти-това е обучението в аеродинамичен тунел.

Замислих се и ще спомена няколко причини поради които да посетите въздушен тунел преди да скочите с парашут. Разбира се може и да има и повече но за сега ще се огранича само с тези. Няколко причини заради които да опитаме полет в аеродинамичен тунел:

- Няма височини или самолети. За тези които страдат от аерофобия или просто имат страх от височини това е добро начало и плавен преход за преодоляването на самоограниченията и страховете си.

- Няма парашути. Скока с парашут има два етапа: свободно падане и полет с отворения парашут. В този случай, изключваме напълно мислите “Дали парашута ще се отвори и как ще се върна на Майката Земя?!“

- Няма ограничение за възраст и тегло. Могат да летят 3 годишни до 90+ години. Достатъчно е да сте физически в кондиция, другояче казано  в добро общо здравословно състояние.

 - Може да летиш 365 дни в годината, денем и нощем. Не си зависим от времето и прогнозите. Навън вали сняг или духа силен вятър, прогноза която предполага отмяна на летателния ден. Това обаче не се отнася за полетите в аеродинамичен тунел. В него можете да летите през всички сезони, според вашето желание. За разлика от полетите със самолет, ограничение за летене денем или нощем в тунела няма, в зависимост от работното му време.

- Рентабилност по отношение на цена. Цената на една минута във въздушен тунел е по-евтина от една минута реално свободно падане. Цената в Словакия за 2020г. е 450 Евро за час. Или за минута е 7,50 Евро или 15лв.

- По-продължително свободно падане. При скок от 4000м. свободното падане е около 50-55сек. За това време парашутиста изпълнява определени задачи,преди да отвори парашута си. В тунела сесиите са по 2мин. и 30 сек. което дава двойно по-дълго време за тренировка на конкретни умения или за забавление.

- Много бързо усвояване на уменията и придобиване на нови. Различните хора усвояват с различна скорост учебната материя. Ако инструктора във въздушния тунел види че обучаемия усвоява бързо поставените задачи, усложнява следващите, по този начин ученика напредва със скоростта си на възприемане като това става в напълно контролирана среда.

- Подготовка за същинския курс по парашутизъм. Във въздушния тунел могат да се тренират всички елементи на парашутния скок до времето за отваряне на парашута. Или казано по друг начин упражненията от всички нива на AFF курса по парашутизъм или изпита за „А“ лиценз могат да се отработят в тунела. Управлението на парашута не е никак за пренебрегване. То може да де компенсира с продължителна наземна подготовка преди същинския скок.

Забавлението е невероятно! Всяка година екипът на Sko4i.bg организира лагер-обучение във аеродинамичен тунел. Нашият избор е Hurricane Factory Tatralandia в Словакия https://www.hurricanefactory.com/tatralandia/en. В условията на епидемията от COVID-19 обаче няма да може да се пътува до там.   

Стараем се да поддържаме високо ниво на подготовка според световните стандарти.  Категориите на участниците варират от такива които никога не са скачали до инструктори които искат да се усъвършенстват в “freefly” летенето. Вниманието и грижата за всички тях обаче са еднакво детайлни.

Независимо от нивото им, постигнатото от всеки, споделената емоция и прекараното време заедно правят посещението на аеродинамичен тунел интересно, забавно и с желание да се повтори в бъдеще.

 

Ако вече сме привлекли интереса ви, не се колебайте: Летете с нас в аеродинамичен тунел!

 

Радо Велев
AFF/Тандемен инструктор
Sko4i.bg